Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Пръстен Вечност – символ на вечната любов

Пръстен Вечност – символ на вечната любов

Пръстен Вечност

Пръстен Вечност (Eternity ring) – така се нарича дамският пръстен, обикновено изработен от злато, с монтирани по цялата му дължина еднакви скъпоценни камъни – с еднаква форма и шлифовка. Той символизира вечната любов и е предпочитан подарък за специални случаи и най-вече годишнини от сватбата – за да носи спомена за един неповторим момент.

Идеята за пръстена от благороден метал като символ на вечната любов възниква преди повече от 2000 години в древен Египет. Египтяните вярвали, че непрекъснатият кръг на пръстена изобразявал непреходната любов през човешкия живот.

Освен романтиката на жеста и въплътените символи, този пръстен носи и красотата на класическия, изчистен дизайн. Може да се впише лесно в различните стилове и да се комбинира с други бижута и аксесоари. По-тънките варианти позволяват и комбинации между няколко такива пръстена – напълно в духа на актуалните тенденции в модата.

Наличието на камъни от всички страни на пръстена може да го направи неудобен за носене, затова алтернативата е те да са само от външната страна. Този вариант обикновено се нарича „half eternity ring“.

Full eternity ring – бяло злато проба 585 и ръчно монтирани циркони Half eternity ring – бяло злато проба 750 и ръчно монтирани диаманти
Full eternity ring – бяло злато проба 585 и ръчно монтирани циркони Half eternity ring – бяло злато проба 750 и ръчно монтирани диаманти

 

Скъпоценни камъни

За пръстените Вечност най-често се използват диаманти – заради тяхната устойчивост, непреходна красота и защото самите те символизират вечността. Ако искате обаче бижуто да е по-индивидуално, може да предпочетете и други скъпоценни камъни – рубини, изумруди, аметисти, кварц или циркони. Всеки от тях също има своята символика, която допълва посланието, което бижуто носи за своя получател. Можете да го изберете също така и според зодиакалния знак на получателя. Сапфирът, например, е камъкът на зодия Телец; смята се и за закрилник на пътешествениците. На аметиста също се приписват чудодейни сили, свързва се с духовността и мъдростта и е символ на 4-тата, 6-тата и 17-тата годишнина от сватбата.

Пръстен от бяло злато с аметисти Пръстен от бяло злато с изумруди Пръстен от жълто злато с оникси
Бяло злато проба 585 и ръчно монтирани аметисти Бяло злато проба 585 и ръчно монтирани изумруди Жълто злато проба 585 и ръчно монтирани оникси

 

Особености на изработката

Най-ценните и красиви пръстени са ръчно изработени и изискват много внимание и умения от майстора-бижутер. Моделът Вечност е много труден за изработка. Трябва много внимателно да се подберат камъните, които ще се използват – те трябва да са с идентични характеристики – цвят, форма и шлифовка, да се монтират така, че да показват целия си блясък и да се напаснат точно според размера на пръстена. Когато те са разположени по цялата му дължина, размерът на пръстена не може да се коригира, затова е важно да бъде точно определен.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари