Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Грижи за златните бижута (част 2): Поддръжка и почистване

Грижи за златните бижута (част 2): Поддръжка и почистване

Грижи за бижутата

Макар че златото и среброто, от които се изработват бижутата са достатъчно твърди, трябва да се отнасяте с тях с необходимото внимание и нежност. Върху бижутата никога не трябва да се упражнява натиск и сила – не бива да ги извивате, огъвате или затягате. За корекции най-сигурно е да се обръщате към специалистите, вместо да се опитвате да ги направите сами.

Ако бижутата са декорирани със скъпоценни и полускъпоценни камъни, препоръчително е редовно да се проверяват касите им, особено на пръстените и гривните. Хубаво е поне веднъж годишно бижутерът да проверява за разхлабени камъни, както и общо износване и захабяване.

Можете да полирате своите златни пръстени с кърпичка за полиране. Имайте предвид обаче, че златото не трябва да се полира твърде често, тъй като при тази процедура се използват абразивни материали и така се отстранява тънък слой от повърхността на бижуто. Ето защо прекомерното полиране може да доведе до по-бързото износване на вашите бижута.

Почистване на златните бижута

Върху бижутата, които се носят редовно, след време се образува тънък слой от сапун, крем за тяло и дори мазнина. За да намалите образуването му, поставяйте бижутата последни, след нанасянето на козметичните продукти. Правилната грижа за златните бижута включва и периодично почистване и гарантира, че те ще запазят безупречния си външен вид.

Почистване на златни бижута без камъни

На пазара се предлагат различни препарати за почистване на бижута, но може също така да се използват мек сапун, мека четка и топла вода. Макар някои бижутери да препоръчват за почистващ разтвор да се използва вода с няколко капки амоняк, други отричат този метод, както и почистването с алкохол. Твърде честото използване на амонячна вода може да увреди цвета на бижутата. Мекият почистващ препарат за чинии или сапунът обаче са универсално прието и много достъпно средство.

Подгответе разтвор и потопете златните бижута за около 20-30 минути. Потопете всяко бижу поотделно, защото в противен случай може да се надраскат. Използвайте мека четка или мека кърпичка, с която да почистите бижуто. След обилно отмиване на сапуна с хладка вода и внимателно подсушаване, бижуто ви ще изглежда като ново.

златна гривна

Гривна от бяло и жълто злато с лазерна обработка

На пазара се предлагат и много малки машини, които могат само за минути да почистват бижутата чрез високочестотен звук. Тези машини се наричат „ултразвукови вани“ и се предлагат в много различни варианти. Те обаче не са приложими за всички видове бижута, защото могат да увредят повечето видове скъпоценни камъни и перли. Затова преди да използвате такъв уред е препоръчително да се консултирате с бижутер.

Златото и среброто може да проявят знаци на окисляване от контакта с въздуха. Тази реакция може да се подсили от допира с кожата и нейното Ph. В резултат на това златото може да придобие червеникав оттенък, а среброто – тъмен или жълтеникав. За да почистите бижутата може да използвате мек велурен плат или да ги занесете при бижутер.

Почистване на златни бижута със скъпоценни и полускъпоценни камъни

Бижутата със скъпоценни и полускъпоценни камъни изискват по-специални грижи, затова е добре първо да се консултирате с бижутер какви процедури трябва да се спазват.

Потапянето във воден разтвор не е препоръчително за бижута с камъни. Въпреки че някои камъни като диамантите трудно могат да бъдат увредени, за изумрудът и ониксът например накисването във вода не е препоръчително. За тях можете да използвате следния метод:

Подгответе разтвор от хладка вода и мек препарат за миене на чинии. Вземете парче мек плат, намокрете го в разтвора и след това почистете внимателно металните части и камъните на бижуто. Изчистете остатъците от препарата с плат, потопен в чиста вода. Подсушете бижуто и го оставете да изсъхне напълно.

Обеци с перли Златен пръстен с циркони, сини топази и опушен кварц
Обеци от розово злато с речно култивирани перли и циркони Златен пръстен с циркони, сини топази и опушен кварц

Перлите и коралите се нуждаят от специално внимание. Те са с органичен произход и много лесно се увреждат от козметика, спрей за коса, парфюм. За почистване може да използва влажен памучен плат и капка мек сапун. За бижута с кожени елементи трябва да се избягва навлажняването, затова е препоръчително за тях да се погрижат специалистите.

Ако сте пропуснали, тук можете да прочетете и първа част на нашия материал – Грижи за златните бижута: Носене и съхранение (част 1).

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари