Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Сапфирът – камъкът на кралете

Сапфирът – камъкът на кралете

Бижута със сапфир

Сапфирът е наричан така не само заради своя цвят, а и защото е предпочитан от кралските особи по целия свят от векове. Годежният пръстен на Кейт Мидълтън също е със сапфир. Той е един четирите скъпоценни камъка – другите са диамант, рубин и изумруд. Всъщност сапфирът и рубинът са от едно семейство и често биват откривани заедно. Името на сапфира произлиза от гръцката дума за „синьо“. Това е един от най-разпространените скъпоценни камъни днес и можете да го откриете във всякакви бижута – обеци, колиета, медальони, пръстени в ексравагантен или класически стил.

Въпреки че синьото е най-популярният му цвят и дълги години само синият сапфир е смятан за „истинският сапфир“, той може също така да бъде безцветен или в много други цветове и нюанси, включително сиво и черно. По принцип колкото по-наситен е цветът, без това да намалява блясъка, и колкото по-малко участъци с примеси има, толкова по-ценен е камъкът. В повечето случаи естественият сапфир е блед и светъл, само много малък процент са с ярък цвят без допълнителна обработка (най-често топлинна). Цветът на сапфира се наблюдава най-добре на дневна светлина – на изкуствено осветление може да изглеждат по-тъмни или индигови, или дори червеникави и като цяло по-малко привлекателни отколото са в действителност.

Пръстен със син сапфир   Пръстен с розов сапфир
Пръстен със син сапфир Пръстен с розов сапфир

 

Стойността на сапфира

Цената на сапфирите варира в много големи граници – от изключително скъпи до изненадващо достъпни и това позволява да бъдат използвани както в луксозни, така и във всекидневни бижута. Цената на естествените сапфири зависи от техния цвят, чистота, размер, шлифовка, както и географския им произход. Най-важните находища на сапфир се намират в Шри Ланка, Мианмар и Кашмир. Находища има също в Австралия, Камбоджа, Тайланд, Виетнам, Северна Америка (Монтана). Примесите като цяло понижават стойността на камъка, особено ако нарушават неговата издръжливост. И все пак понякога това не важи – много от най-ценните сапфири от Кашмир съдържат малки примеси, които им придават кадифен вид. Те постигат този ефект като разпръскват светлината, без да намаляват прозрачността на камъка.

Тегло на сапфира

Подобно на диамантите, теглото на сапфирите се мери в карати. Вариациите в теглото са много големи, но повечето сини сапфири на пазара са с тегло под 5 карата. При сапфира се използват различни форми и шлифовки – често се срещат както овал, кръг и кушон, така и сърце, круша и изумруд.

Най-големите сапфири

Ето ги и някой от най-големите, известни и скъпи сапфири в света:

Звездата на Индия Сапфирът Рокфелер Сапфирът Логън
Звездата на Индия Сапфирът Рокфелер Сапфирът Логън

 

„Звездата на Индия“ тежи невероятните 536 карата. Открит е преди около три века в Шри Ланка, съхранява се в Природонаучния музей в Ню Йорк. Наречен е така, защото спада към един особен вид сапфири – „звездни сапфири“, при които под определена светлина на повърхността се вижда звезда с 6 лъча.

Сапфирът „Рокфелер“ е 62.04-каратов камък в правоъгълна форма, монтиран върху диамантен пръстен. През 1934 г. Рокфелер го е закупил от индийски махараджа.

Сапфирът „Логън“ тежи цели 423 карата и е изложен в Природонаучния музей Смитсониан в САЩ. Формата му е кушон, открит е в Шри Ланка и е монтиран върху брошка, заобиколен от 16 карата диаманти.

Синтентичен сапфир

Сапфирът разбира се съществува и в синтетичен вариант, който има абсолютно същия химичен състав като естествения. Синтетичните сапфири дори имат много предимства, когато не търсите колекционерска стойност – те могат да бъдат създадени с по-силен блясък, без примеси и се предлагат на много достъпни цени.

Цветът на сапфира

Синият цвят е най-често срещаният при сапфира, но за късмет това е и любимият цвят на близо половината човечество. Той се свързва с хармонията, приятелството и лоялността – чувства и качества, които се доказват с времето. Синьото се приема за символ на стабилност и надежност, ето защо много жени искат сапфир на своя годежен пръстен. Сапфирът също така е традиционен подарък за 45-ти и 65-ти рожден ден.

Сапфирът и зодиите

Сапфирът е камъкът на родените през месец Септември, а от гледна точка на зодиите – това е камъкът на Телците. В миналото сапфирът също е смятан за талисман, който предпазва от зли духове. Хората вярвали, че звездните сапфири бдят над пътешествениците и са толкова могъщ талисман, че тяхната защита продължава да действа, дори след като преминат в ръцете на друг човек.

Тъй като скъпоценните камъни са създадени в резултат на могъщите динамични процеси в природата, счита се, че те въплъщават енергията на елементите, които са в центъра на Фън шуй. Сапфирът се свързва с елемента Вода, а водната енергия традиционно се свързва със северната страна на дома. Именно там е добре да поставите сапфир, който да ви носи успех в живота.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари